Jogurty są przysmakami znanymi i lubianymi na całym świecie. Występują jako naturalne, czyli pozbawione cukru oraz słodkie z dodatkami. Jogurty to produkty polecane przez lekarzy i farmaceutów oraz dietetyków a zwłaszcza te dobre dla naszego organizmu, jak jogurt grecki.
Jogurtami zajadają się nie tylko dzieci, lecz również osoby będące na diecie odchudzającej, ludzie budujący tkankę mięśniową oraz te osoby, które mają problem z układem trawiennym a jedzenie jogurtu im nie szkodzi.
Jogurty są produktem mlecznym wytwarzanym z mleka pełnego, odtłuszczonego, o białej barwie i gęstej konsystencji oraz lekko kwaśnym smaku. Dlatego w kuchni często stanowią zamiennik śmietany lub majonezu, bo są od nich lżejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze.
Jaki jest jogurt grecki?
Jogurty greckie posiadają różny skład białka i tłuszczu i dlatego przed zakupem trzeba czytać etykiety i analizować zawartość składników. Zazwyczaj jogurty te zawierają dużo białka i niewiele węglowodanów. Tradycyjny jogurt grecki wytwarzany jest z mleka owczego. Lecz obecnie jogurty greckie produkowane są głównie z mleka krowiego i odtłuszczonego. Posiadają bardzo gęstą i kremową konsystencję. Wszystko to wynika ze specyficznego procesu jego produkcji. Jogurt grecki powstaje w wyniku fermentacji mleka po dodaniu żywych kultur bakterii.
Jogurt grecki naturalny uważany jest za bardzo odżywczy i za wspaniałe źródło energii, bo znajduje się w nim wapń, sód, witamina B12 oraz probiotyki i dużo białka. A wapń i białko zapewnia mocne kości, wzmacnia mięśnie i powoduje ich wzrost, gdy dojdą jeszcze ćwiczenia fizyczne. Poza tym obniża ciśnienie krwi, ma także dodatni wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy, jak również zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy 2 typu. I co dla niektórych osób bardzo ważne przyspiesza metabolizm i powoduje zmniejszenie apetytu, czyli jest wspaniałym produktem dla osób odchudzających się lub tych, którzy już zrzucili niepożądaną wagę ciała i teraz dbają o stałą wagę ciała.
Jogurt grecki w kuchni
Jogurty greckie można konsumować w różnoraki sposób, gdyż nadają się one do spożycia nawet w pojedynkę, lecz najczęściej konsumowane są z dodatkami takimi, jak owoce, orzechy, miód, czekolada, czy nasiona a nawet warzywa, albo też jedzone są z ciastkami, czy waflami. I w taki sam sposób spożywa się go w naszym kraju, jak i na całym świecie, choć są i wyjątki.
W kuchni greckiej jogurt ten używany jest głównie jako podstawa do tzatziki. Oprócz jogurtu greckiego mieszanina ta ma jeszcze w składzie czosnek, ogórek i biały ocet winny. Tzatziki to wspaniały dodatek do warzyw oraz do mięs grillowanych, albo pieczonych, szaszłyków, burgerów, czy pieczywa a zwłaszcza chlebków pita, które pochodzą prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. Chlebki pita są bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Są to pszenne, jak gdyby placki o płaskim kształcie wykonane z mąki, wody i drożdży, które zapewniają im pulchną konsystencję.
Jogurt grecki można spożywać o dowolnej porze dnia i zawsze smakuje wspaniale.
Na śniadanie można jeść go z ziarnami zbóż. Po obiedzie będzie znakomicie smakował jako deser razem na przykład z borówkami, malinami, czy truskawkami oraz z kawałkami gorzkiej czekolady. Jogurt grecki z dodatkami można jeść również na podwieczorek, albo może stanowić drugie śniadanie razem z orzechami i naturalnym miodem.
Same zalety jogurtu greckiego
Jogurt grecki, to zdrowy produkt, to przysmak, który cieszy się powodzeniem na całym świecie a w tym również coraz większą popularność zdobywa w Polsce wypierając inne tego typu produkty. Wiele osób odchodzi od konsumpcji standardowych jogurtów naturalnych, czy smakowych i owocowych na rzecz jogurtu greckiego bezcukrowego. Jogurt grecki jest mniej kaloryczny niż standardowa śmietana, czy majonez i dlatego jest bardzo chętnie wykorzystywany tez do sałatek.
Jogurt grecki w 100 gramach posiada 59 kalorii a jedna łyżka jogurtu greckiego waży 20 gram i ma 12 kalorii, czyli jest to jeden z produktów mlecznych o najniżej kaloryczności. I aby spalić tak niewielki bagaż kaloryczny pochodzący z jednej łyżki jogurtu greckiego wystarczy poćwiczyć jedną minutę. Kalorie w jogurcie greckim pochodzą w 69 procentach z białka, w 25 procentach z węglowodanów i 6 procent z tłuszczu.
Jogurt grecki bez cukru, to dobry wybór dla osób będących na diecie odchudzającej, bo stanowi wspaniały zamiennik bardziej kalorycznych produktów. Sprawdzi się też w diecie u ludzi z podwyższonym indeksem glikemicznym, czy u osób z innymi schorzeniami, kiedy to trzeba uważać na każdy kęs tego, co się je.
Smak to największa zaleta jogurtu greckiego. Po prostu jest wyrazisty i niepowtarzalny w smaku.