Jak nasi przodkowie przetrwali w czasach, gdy nie można było przyprawiać i przekształcać żywności znalezionej w naturze? Po prostu, żywili się tym co znaleźli bezpośrednio w ziemi, na drzewach, podczas polowań czy w czasie połowu ryb.
To jest zasada leżąca u podstaw diety Paleo – „prymitywnej” diety, która paradoksalnie wyludnia się w naszym stuleciu, w jaskrawym kontraście do innowacji w sektorze spożywczym, które mamy dzisiaj i które w przeszłości nie były nawet wyobrażalne. U podstaw diety paleo zdaje się leżeć wola odzyskania swoich korzeni i stanu zdrowia, jakim cieszyli się nasi przodkowie.
W rzeczywistości jest to kolejna ekstremistyczna dieta wysokobiałkowa ukierunkowana na odchudzanie, ale udawana jako praktyka zdolna do „oczyszczenia organizmu”. Oczyszczania ze wszystkiego, co pochodzi z przetworzenia surowców i uniknięcia wystąpienia najczęstszych chorób. naszego stulecia, przypisywanego konsumpcji nowoczesnej żywności.
W rzeczywistości żywność dozwolona w tej diecie jest nieliczna i w większości pochodzenia zwierzęcego, ze szkodą dla zbóż, roślin strączkowych, mleka i innych produktów, które spożywamy codziennie. Dieta Paleo w rzeczywistości nie obejmuje spożywania przetworzonej żywności, takiej jak przekąski, ale nawet makaronu i chleba, które otrzymuje się z przetwarzania zbóż.
Jednak gdybyśmy cofnęli się do paleolitu, odkrylibyśmy, że dieta tamtych czasów miała wiele wspólnego z dietą paleo. Nasi przodkowie w rzeczywistości jedli głównie owoce, korzenie i jagody, a ponieważ rolnictwo jeszcze nie istniało i trzeba było pozyskiwać żywność przez polowanie, mięso stanowiło zaledwie 30% diety.
Dlaczego więc ta wysokobiałkowa dieta odnosi dziś taki sukces? Czy naprawdę jest w stanie przynieść korzyści, czy jest niebezpieczna? Dowiedzmy się więc wszystkiego, co trzeba wiedzieć o diecie paleo i jaka jest opinia społeczności naukowej na jej temat.
Na czym polega dieta paleo?
Według amerykańskiego fizjologa Lorena Cordaina i uczonych, którzy przyczynili się do upowszechnienia zasad diety paleo, główną przyczyną postępującego wzrostu zachorowań na choroby układu krążenia, neurodegenerację, nowotwory i cukrzycę jest współczesna dieta krajów uprzemysłowionych. Dieta ta jest bogata w węglowodany, tłuszcze i przetworzoną żywność (zwłaszcza jeśli spojrzymy na amerykański standard).
Według tych badaczy w rzeczywistości wydaje się, że mikrobiota jelitowa miała trudności z przystosowaniem się do spożywania niektórych pokarmów, które nie istniały w paleolicie i które od momentu wprowadzenia do diety spowodowały liczne zaburzenia. Tak jest w przypadku zbóż, produktów mlecznych i cukrów rafinowanych. Ideą diety paleo jest zatem oferowanie organizmowi tej samej żywności, którą spożywali nasi przodkowie, którzy najwyraźniej nie cierpieli na choroby, które dziś dominują. Co więcej, wraz z jedzeniem, dieta paleo zachęca nas również do przyjęcia pewnych zachowań, które wykraczają poza „nowoczesność”, takich jak praktyka ważenia żywności i jej przekształcania.
Dieta paleo – co można jeść a czego niewolno
W rozumieniu koncepcji diety paleo, mięso i ryby nie mogą pochodzić z intensywnej hodowli, ale z tych prowadzonych na wolnym powietrzu. Stanowią one główne (i jedyne) źródło białka zwierzęcego, choć obecna wersja diety paleo przewiduje również ograniczone spożycie jajek (o ile są ekologiczne i pochodzą od kur z chowu na wolnym wybiegu), masła i smalcu. fBiałka roślinne gwarantują suszone owoce, nasiona oleiste, jagody i korzenie.
Zamiast tego zakazane są rośliny strączkowe, zboża i wszystko, co z nich pochodzi, takie jak makaron, chleb i ogólnie mąka. Natomiast udział węglowodanów w diecie (choć niezwykle mały), gwarantują owoce i warzywa, preferując to, co można jeść na surowo.
Co więcej, integralistyczna wersja diety paleo nie przewiduje stosowania jakichkolwiek przypraw (ponieważ wtedy nie istniały) czy słodzików, takich jak miód, ale współczesna wersja pozwala na ich spożywanie w ograniczonych ilościach. Gdyby ktoś chciał przestrzegać tej diety paleo z purystycznego punktu widzenia, to codzienna dieta zostałaby zredukowana do garstki pokarmów, które można spożywać po ugotowaniu. Ponieważ jednak ten trend byłby obecnie nie do utrzymania w dzisiejszym społeczeństwie, cotygodniowe menu diety paleo obejmuje również kawę, gorzką czekoladę, czerwone wino i niektóre wędliny, takie jak bresaola.
Różnice między dietą paleo a dietą ketogeniczną
Chociaż obie diety są niskowęglowodanowe, a więc wysoce niezbilansowane, główną różnicą między dietą paleo a dietą ketogeniczną jest to, że ta ostatnia reprezentuje pełną strategię odchudzania, podczas gdy ta pierwsza jest skonfigurowana bardziej jak styl życia lub jako filozofia życia. W rzeczywistości Keto ma na celu doprowadzenie organizmu do stanu ketozy, aby wywołać utratę wagi, prawie całkowicie eliminując węglowodany na rzecz większego spożycia tłuszczu jako źródła energii zamiast glukozy.
Z drugiej jednak strony w diecie paleo redukcja węglowodanów jest konsekwencją wyznawanej ideologii. Co oznacza, że należy jeść tak, jak robili to ludzie prymitywni. Nie ma więc nic wspólnego z kontrolowaną dystrybucją składników odżywczych. Co więcej, kolejna różnica między tymi dwiema dietami polega na przyjmowaniu dodatkowych źródeł białka, innych niż mięso i ryby. Dieta ketogeniczna w rzeczywistości zachęca do spożywania bardzo tłustych produktów mlecznych i serów, a także roślin strączkowych. W diecie paleo natomiast pokarmy te są całkowicie zabronione (z małymi wyjątkami).