Czy słyszałeś kiedyś o diecie ketogenicznej? Prawdopodobnie tak, choć czasem używa się pojęcia dieta keto lub po prostu keto. Jest to dieta niezwykle niskowęglowodanowa składająca się głównie z pokarmów wysokotłuszczowych. Innymi słowy: jesz dużo tłuszczu i maksymalnie ograniczasz spożycie węglowodanów. Dieta keto pod wieloma względami przypomina diety niskowęglowodanowe (na przykład dietę Atkinsa).
Istnieje jednak zasadnicza różnica między dietą ketogeniczną a dietą niskowęglowodanową:
Dieta niskowęglowodanowa, jak sama nazwa wskazuje, polega na unikaniu węglowodanów. Dieta ketogeniczna zaleca dietę bogatą w tłuszcz, aby stymulować spalanie tłuszczu. Drastycznie zmniejszasz spożycie węglowodanów i zastępujesz je dużą ilością tłuszczu. Po kilku dniach eliminacja węglowodanów (organizm przekształca węglowodany w glukozę, główne źródło energii organizmu) wprowadza organizm w stan metaboliczny zwany ketozą.
Jak rozpocząć dietę ketonową?
Aby rozpocząć dietę ketogeniczną, wystarczy postępować zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tym artykule. Aby pomóc Ci dobrze rozpocząć dietę, przygotowaliśmy 3 przepisy na śniadanie, 3 przepisy na lunch i 3 przepisy na obiad w myśl idei diety ketogenicznej.
3 przepisy na śniadanie
Śniadanie nr 1: Omlet z awokado i papryką
Składniki:
2 jajka ekologiczne
1 awokado
½ mielonej cebuli
1 papryka, mielona
Sól i pieprz
2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Podgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego i dodaj jajka. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę. Udekoruj swój omlet awokado.
Śniadanie nr 2: Jogurt z masłem orzechowym i kakao w proszku
Składniki:
250 g niesłodzonego jogurtu
½ łyżki masła orzechowego
1 płaska łyżeczka kakao w proszku
½ łyżeczki stewii
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z masłem orzechowym, kakao w proszku i stewią.
Śniadanie nr 3: Jajka z serem, salami i świeżym szpinakiem
Składniki:
2 jajka
Sól i pieprz
Tarty ser
3 plastry salami
świeży szpinak
Przygotowanie:
Podgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego i dodaj jajka. Pieprz i sól według własnego gustu. Na patelnię wrzuć plasterki salami i startego sera. Udekoruj 150 g świeżego szpinaku.
3 przepisy na obiad
Obiad nr 1: Orzechy laskowe, seler naciowy i świeży ser, paluszki z selera naciowego
Składniki:
Garść orzechów laskowych
6 paluszków selera
3 łyżki serka śmietankowego
Przygotowanie:
Zanurz paluszki selera w serze śmietankowym i orzechach laskowych i ciesz się!
Obiad nr 2: Wołowina z warzywami
Składniki:
200g kotleta wołowego
250g mrożonych warzyw
2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Rozmrozić warzywa. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju kokosowego i przyrumienić kotlet wołowy. Ugotuj warzywa według własnego gustu.
Obiad nr 3: Tuńczyk z warzywami
Składniki:
125g konserwy tuńczyka w oleju
200g mrożonych warzyw
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Rozmrozić warzywa. Ugotuj warzywa według własnego gustu. Wyjmij tuńczyka z puszki i ułóż go na talerzu. Dodaj 2 łyżki majonezu z tuńczyka. Dodaj warzywa i dobrze wymieszaj.
3 przepisy na kolację
Kolacja nr 1: Kurczak z pesto, warzywami i świeżym serem
Składniki:
300g kurczaka
1 łyżka pesto
1 pomidor
Torebka smażonych warzyw
Miska serka śmietankowego
Przygotowanie:
Ugotuj kurczaka i przykryj go pesto z obu stron. Ugotuj warzywa. Pokrój kurczaka na kawałki, dodaj warzywa i pomidory i wymieszaj. Dodaj serek do smaku.
Kolacja nr 2: Siekane steki z majonezem
Składniki:
2 mielone steki wołowe
40ml majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmaż w niej burgery. Podawać z majonezem.
Kolacja nr 3: Jajka z Łososiem i Szpinakiem
Składniki:
450 g mrożonych porów ze śmietaną
400g różowego łososia
4 jajka
1 łyżeczka ziół do wyboru
½ czerwonej papryki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlać do foremek do muffinek, prawie po brzegi. Piecz około 15 minut.