Masło to podstawowy składnik wielu słodkich i pikantnych przepisów. W kuchni można jednak znaleźć kilka składników, które zastąpią masło, gdy np. chcemy obniżyć cholesterol.

Wymiana masła w kuchni nie jest trudna. Dostępnych jest kilka alternatyw, niektóre odpowiednie dla osób stosujących dietę wegańską, inne bardziej odpowiednie dla tych, którzy po prostu chcą trzymać cholesterol na dystans.

Oliwa z oliwek

Klasyczna dieta śródziemnomorska bogata w tłuszcze nienasycone. Jeśli nie lubisz smaków w deserach, użyj nasion. Wymiana masła na masło jest prosta: 100 gramów masła odpowiada 80 gramom oleju.

Olej kokosowy

To wegańska i nietolerująca laktozy alternatywa, ale jest droższa. Choć ma zdecydowanie mniej tłuszczu. Na rynku występuje zarówno rafinowany, jak i nierafinowany. Ma wysoki punkt dymienia i dlatego nadaje się do gotowania potraw w wysokich temperaturach. Aby zastąpić go masłem, wystarczy użyć 25% mniej niż wymagana ilość masła.

Jogurt

Jogurt grecki ma dużo białka (6,4 na 100 gram), ale też więcej tłuszczu niż tradycyjny jogurt. Jeśli chcesz zmniejszyć spożycie tłuszczu (9,1 na 100 gramów), wybierz odmianę jogurtu light. Zastąpienie masła w deserach jest łatwe: potrzebujesz około 25% więcej jogurtu niż ilość masła wymagana w przepisie. To samo możesz zrobić z jogurtem sojowym.

Ser ricotta

Ricotta to doskonały zamiennik masła w deserach oraz na pieczywie, w klasycznym połączeniu z dżemem. W deserach 100 gram masła zastępuje 100 gram ricotty.

Masło migdałowe

Masło migdałowe jest bogate w błonnik, minerały i witaminę E. Do smarowania pieczywa lub deserów. Takie masło można samemu przygotować w domu.

Masło orzechowe

Bardzo lubiane przez Amerykanów. Oprócz zastąpienia masła w deserach można nim smarować pieczywo i stosować jako przyprawę do zup i sałatek. Sto gramów masła orzechowego ma około 589 kalorii. Ten dostępny na rynku często zawiera cukry i tłuszcze uwodornione, dlatego warto zawsze sprawdzać jakość jego składników.

Ghee

Jest to rodzaj masła klarowanego szeroko stosowany w Azji i pełen prozdrowotnych właściwości, idealny dla osób z nietolerancją laktozy.